Survival technieken voor thuiswerk met partner en kinderen in de buurt

Intussen ben je er misschien al wat aan gewend… Thuiswerken, het is voor velen toch een behoorlijke uitdaging. Zeker nu manlief of vrouwlief ook thuiswerkt. En er misschien ook nog wat kinderen rondlopen die je focus niet meteen bevorderen. Voor ons is deze hele coronatoestand niet zoveel anders dan anders. Wij werken het hele jaar van thuis uit en onze kids zijn in de vakanties vaak thuis. Vanuit onze eigen ervaring geven we je graag wat tips om je werktijd thuis zo goed mogelijk te benutten!

1. Begin de dag fris en monter!

Misschien rij je anders naar kantoor en wandel je naar binnen. Even wat frisse lucht. Of je fietst naar je werkplek. Hoe heerlijk om de dag zo actief te beginnen. Dat is nu wel even anders. Je rolt van je bed naar je werkplek. Waarom begin je je dag niet met een blokje om? De ochtendstond heeft werkelijk goud in de mond. En als je dan met een fris hoofd aan je bureau zit, begrijp je dit gezegde beter dan ooit.

2. Spreek een beurtrol af om de kinderen te entertainen

Wellicht momenteel dé grootste uitdaging voor wie thuis aan het werk is. Geen sinecure als je weken zo dicht op elkaars lip leeft. Spreek met je partner af wie wanneer voor de kinderen zorgt. Niks zo frustrerend als allebei gefrustreerd zijn omdat je je werk niet naar behoren kan doen. Maak duidelijke én eerlijke afspraken wie wanneer werkt.

3. Neem een pauze! En praat eens over wat anders dan je werk!

Veel thuiswerkers werken bijzonder hard. Het is belangrijk om je niet in je werk te verliezen en af en toe een pauze nemen. Zet een kopje koffie, neem er iets lekkers bij en praat met elkaar. Wat kan het opluchten om je besognes even te delen en om het ook even over andere zaken te hebben dan werk… net zoals je met je medewerkers of collega’s praat.

4. Maak een realistische planning

Maak een planning van wat je vandaag en deze week wilt afwerken. Hou het realistisch. Dan kan je de dag ook met plezier afsluiten als je hebt gedaan wat je wou doen. Realiseer je dat thuiswerken nieuw voor je is en het tijd vraagt om je aan te passen. Wellicht krijg je minder gedaan – zeker in het begin. No worries, komt goed!

5. Spreek virtueel af met je klanten

Nood aan sociaal contact, nu je niet meer bij je klanten over de vloer komt? Er zijn tal van handige (veelal gratis) tools om elkaar virtueel te ontmoeten. Facetime, Google Hangout, Whatsapp videocall, Zoom, Skype,… Zo hou je het contact met je klanten levendig en voel je je minder geïsoleerd.

6. Pak de olifanten aan op momenten waarop jij veel focus hebt

Stel je werk dat veel focus vraagt niet uit. Pak de grote zaken – de zogenaamde olifanten – aan voor je met de konijnen start. De konijnen zijn die taken die minder focus vragen zoals mails beantwoorden, bellen met klanten, vergaderen. Een gouden tip die ik haalde uit het boek Mentaal Kapitaal van Elke Geraerts.

7. Aanvaard dat het niet altijd perfect loopt…

Wellicht de belangrijkste tip van allemaal. Als je dit niet gewoon bent, vraagt het best wel wat aanpassing. Niet iedere dag is even productief, de kinderen zijn niet iedere dag even meegaand en ook de techniek werkt niet iedere dag even goed mee. Aanvaard het, maak er het beste van. Er komen beslist betere tijden!

Met je communicatie echt resultaten boeken?

Samen bekijken we de mogelijkheden

Wat zeggen onze klanten over ons?

Recente
projecten