Het dilemma van de sok

Oranje sokken of groene sokken?

Onze dochter van 11 is een creatieve persoonlijkheid, da’s het minste wat je over haar kan zeggen. Die creatieve kronkel uit zich op allerlei vlakken. Zo gaat ze graag hip door het leven. Ik weet niet of je in horoscopen gelooft of er iets van afweet? Onze dochter is een weegschaal. De weegschaal wikt en weegt voortdurend en kan heel moeilijk kiezen… Zo stond ze onlangs voor haar kleerkast. Het hippe kleedje had ze al aan, maar ze kon niet kiezen tussen oranje of groene sokken… Creatief als ze is, loste ze het spitsvondig op en ging naar school met een oranje en groene sok aan…

U of je?

Kan jij ook niet kiezen tussen u of je? We komen het wel vaker tegen… Mensen voelen iets voor ‘u’ en tegelijk voor ‘je’ en maken er dan maar een potje gemengd van…Mijn dochter kan straffeloos kiezen voor oranje én groen, maar – en het spijt me om dat te zeggen – jij moet écht kiezen tussen ‘u’ en ‘je’.

Voor wie schrijf je?

Maat wat kies je nu? Er valt iets te zeggen voor u en er valt iets te zeggen voor jij. Onderzoek brengt geen uitsluitsel. Sommige mensen houden ervan om aangesproken te worden met u, andere verkiezen jij. Je moet je in de eerste plaats afvragen voor wie je schrijft. Wie is je publiek? En wat voor relatie heb je ermee? Vertrouwelijk en gemoedelijk? Of eerder afstandelijk en beleefd? Met ‘u’ kies je in elk geval voor veilig. Mensen die ‘je’ prefereren, maar aangesproken worden met ‘u’, nemen je dat absoluut niet kwalijk. Aan de andere kant is degene die met ‘u’ wil aangesproken worden, maar een ‘jij’ krijgt, niet altijd geamuseerd door jouw vertrouwelijk toontje… en gaat het misschien wel elders zoeken.

Kiezen voor een goed gevoel

En eigenlijk gaat het ook om jou. Waar voel jij je het best bij? Wij hebben voor onze websiteteksten gekozen voor ‘je’ en ‘jij’. Omdat we ons daar beter bij voelen, omdat afstand en formele teksten niet echt ons ding zijn. Wij willen dicht staan bij onze klant (in spe), ons vertrouwd voelen met zijn/haar vragen en doelstellingen. En daar speelt die ‘u’ echt niet op in…

Maar iemand kan evengoed voor ‘u’ kiezen als dat een beter gevoel geeft. Als ‘u’ meer aansluit bij je persoonlijke stijl, kies dan met een gerust hart voor ‘u’.

Gebruik u en jij niet door elkaar

Wat je ook kiest, hou die keuze vol. Ga ‘u’ en je’ niet door elkaar gebruiken. En ga ook niet teveel ‘jij-en’. Dat leest vermoeiend.

Stijladvies

En wat jouw sokken betreft: kies een kleur die je mooi vindt en je blij maakt! Voilà, zo krijg je er ook nog gratis stijladvies bovenop.

Twijfels over je teksten? Je schrijfstijl? Of je voor ‘u’ of ‘jij’ moet kiezen?
Bel ons op 0486 42 23 54.

Met je communicatie echt resultaten boeken?

Samen bekijken we de mogelijkheden

Wat zeggen onze klanten over ons?

Recente
projecten